FOMENT DE LA SARDANA,

DE BARCELONA.

any 1921.

 

A l´espai sona un nou introit...

...efectivament , el FOMENT DE LA SARDANA, DE BARCELONA irromp en el món de l´actual comunicació per excel·lència per millorar, expandint-les, l´informació de les seves activitats El FOMENT,se servirà del mitjà igualment, per a penjar-hi notícies i/o retalls de la seva dilatada història de 82 anys, tan indissolublement lligada a la mateixa Història de la Sardana. Des de la fundació el 1921, el degà dels Foments ha sobreviscut a tota mena d´avatars, però mai ha defallit ni renunciat a conrear les millors virtuts de la nostra Dansa Nacional. Musicalment, incentivant els nostres millors músics a escriure per a la cobla música autòctona catalana i, en altres àmbits culturals, captant l´interès i col·laboració dels més destacats intel·lectuals vers la sardana i ,encara , hem esperonat el sardanista actiu a mantenir un exemplar capteniment en tan que partícep dinàmic de tan noble dansa , amb els "Cent consells del Consell del Foment". Bé, fets els preceptius contrapunts restem a la vostra disposició en el que puguem ajudar, i ja per acabar aquest primer contacte, us diem: A reveure!.....amb un "dos -per allò de tocar-lo- , i fora..."-febrer 2003-.

El Foment de la sardana, de Barcelona, va ser fundat el día 6 d'Abril de 1921. La primera actuació, una audició de sardanes, va tenir lloc a la Plaça de Sant Jaume, el día 23 d'Abril diada de Sant Jordi del 1921.

Seus del Foment:

Abril-1921 C/.Jaume Giralt 4 Pral. Primera seu (casalici on havia nascut el poeta Joan Maragall) fins llavors, redacció de la revista "La Sardana", traslladada al c/.Tantarantana,8

1.de març de1922 c/.Duran i Bas, 9 (Seu del Círcol Barceloní d´Obrers de Sant Josep).

El juliol s´estrenà l´escut definitiu què encara perdura, fruit de concurs públic, i premiat amb 100 ptes. ´

S'abandona l´al·lusió als districtes II i III.

1925 c/.del Pi, 11 (Ateneu Empordanès)

1 de Juny de 1931 c/.Julià Portet, 16 pral. (Seu del Casal de la Plana de Vic).

1 de Gener de 1932, Pge.del Crèdit, 1 pral. (Seu de l´Ateneu Nacionalista de la Barcelona Vella).

1 de Març de 1933, c/.del Pi, 11. Es retorna a l´antiga seu del 1925,

(any?) Pl./.del Pi, 3 (Seu de l´Antic Gremi de Botiguers-Revenedors).

segona epoca

1 de Setembre de 1984, c/.San t Pere més Alt, 25 (Seu del Centre Sant Pere Apòstol).

El 1939 el franquisme també prohibí el Foment de la Sardana, però els socis què sobrevisqueren a la desfeta, tan prompte com fou possible s´aglutinaren, sota els primers impulsos, al redós del benemèrit Josep M .Canals, en forma de 5 selectes ballades a la Pl/. Cardona, del seu barri. No trigà gaire a sorgir el desig de fer ressorgir el Foment amb el mateix esperit i iguals fites d´enaltiment de la nostra SARDANA. Hagué de ser sota l´empara del nom d´una, realment inexistent plaça ciutadana, formada, diem-ne, pels murs del convent de Les Canudes i els de l´Ateneu Barcelonès, al carrer Canuda; així, el Foment renaixia el 1946 com una fantas- magòrica "comisión de fiestas de la calle Canuda". Les reunions de l´alegal Junta Directiva es fèien,de nits,a la rebotiga de la tenda de material esportiu can Santjust,als baixos del mateix Ateneu o a casa d´en Canals, al c/.Alfons XII, de Sant Gervasi.
Dins la Trobada Sardanista que organitza cada any l'Obra del Ballet Popular, una nodrida representació del Foment de la Sardana, de Barcelona anà a Montserrat a l'acte de la inauguració de nous claus de tribut al mur de Pep Ventura. De bon matí, assistirem a la santa missa que retransmetia Catalunya Radio i TV3. Com sempre, la Basílica estava plena de gent, i en aquesta ocasió molts sardanistes. Després una audició de sardanes. Sempre va bé ballar, però a Montserrat, en aquella plaçai amb aquell bell panorama al nostre voltant, ens ho fa fer més a gust. I més quan tocaren la sardana d'en Pep Ventura, "El cant dels ocells".
A les quatre de la tarda, es va realitzar l'acte al Mur de Pep Ventura.
El senyor Llobet membre de la junta de l'Obra del Ballet Popular, va donar la paraula al nostre amic, l'erudit Jordi Puerto, que portava la representació del Sr. Vidal i Gayolà, que va fer una referència als claus que s'hi posaven, va concretar que el del FOMENT, era una reposició, doncs ja va ser col·locat el primer quan es va inaugurar el Monument l'any 1947.També ens plau fer constar el nostre agraïment a la colla sardanista Joia Catalana per tot el suport en aquest acte i pel bon acolliment que ens va fer.

HEM REPOSAT EL CLAU DEL

FOMENT A MONTSERRAT.

Diumenge 2 de novembre de 2003
Mur de Pep Ventura